MÅLSETTINGEN TIL NCE AQUACULTURE ER
NCE Aquaculture skal være et lokomotiv i videreutvikling av norsk havbruk og relaterte virksomheter. I dette ligger at klyngen skal:
- Fasilitere relevante forsknings- og utviklingsprosjekter som gir partnere i klyngen et løft og styrker partnerbedriftenes konkurransekraft
- Drive fram klyngeutvikling og formidling av resultater og kompetanse i klyngen, og til havbruksnæringen generelt.
- Sikre tilgang på ledende kompetanse og kapasitet fra FoU i driftsoptimalisering og utviklingsaktivitet i bedrifter.
- Styrke partnerskapet gjennom rekruttering av flere nasjonale bedriftsmiljøer, fortrinnsvis gjennom prosjektsamarbeid.
- Synliggjøre havbruksnæringens kompetanse og betydning, samt arbeide for økt talentattraktivitet og omdømme for partnerskapet spesielt, og for havbruksnæringen generelt.
Ta et dypdykk ned i områdene vi jobber med, å se hva vi gjør for havbruksfylket Nordland.
HAVBRUKSNÆRINGEN
Våre partnere i havbruksklyngen har siden 1970-årene vært med på å skape en av Norges viktigste eksportnæringer. Havbruksnæringen sikrer bosetting langs kysten og ivaretar mange viktige funksjoner i samfunnet gjennom verdiskapning, sysselsetting og lokal utvikling.
NÅR BLE NCE AQUACULTURE TIL
Norwegian Centre of Expertise Aquaculture (NCE Aquaculture) ble formelt etablert som en NCE Havbruksklynge i 2007. Før dette hadde aktørene arbeidet sammen gjennom et bedriftsnettverk og et Arena prosjekt. Partnerne i NCE Aquaculture har altså samarbeidet i over 15 år.
HVORFOR HAR KLYNGEARBEIDET VÆRT VIKTIG
- Styrket tradisjon for samarbeid mellom havbruksnæringen og FoU-aktører
- FoU samarbeid mellom partnere på tvers av verdikjeden
- Strategisk prioritering av felles satsningsområder, som effektiv forebygging og bekjempelse av lakselus ved bruk av teknologi og kunnskap og oppdrett og bruk av Rognkjeks for biologisk avlusning
- Felles kartlegging og overvåking over marin påvirkning på lokaliteter
- Kvalitetsfokus og ressursutnyttelse
- Utvikling av grensesprengende offshore havbruksteknologi
- Rekruttering av talenter og kvalifisert arbeidskraft til havbruksbedriftene i Nordland – økt formalkompetanse og økt kompetansetilgang gjennom blant annet Etter- og videreutdanning
- Rammebetingelser i forhold til fremtidig vekst og utvikling
- Bærekraftig samspill mellom havbruksnæringen og de øvrige delene av Nordlandsamfunnet
HVEM ER MEDLEMMENE I DAG?
Havbruksklyngen består av produsenter, leverandører, forskningsinstitusjoner og andre kunnskapsmiljøer involvert i oppdrettsnæringen Les en nærmere beskrivelse av de medlemmene her.
STOR GRAD AV REINVESTERING
Overskuddet som har vært opptjent er reinvestert i selskapene for videreutvikling av havbruksnæringen. Det er svært høy reinvesteringsgrad i klyngen, noe som også vises gjennom den høye utviklingsaktiviteten som foregår i Nordland. Det bygges blant annet ut betydelige settefiskkapasitet i fylket, ny slakterikapasitet og aktørene i klyngen deltar og gjennomfører store teknologiutviklingsprosjekter.
HVILKE OMRÅDER VI JOBBER MED
NCE Aquaculture har ulike fagforumer, disse er Stamfisk/Settefisk Forum, Matfisk Forum, Miljøforum og industrinettverk for slakteriene. Partnerbedriftene i klyngen har dedikert personell til hvert av forumene, som også har en faglig leder fra en partnerbedrift. Overordnet så skal prosjektene vi initierer og gjennomfører i NCE Aquaculture fremme biologisk og økonomisk bærekraft gjennom bedre fiskehelse, fiskevelferd og bidra til reduserte produksjonskostnader og økte produksjonsvolum. Partnerbedriftenes utfordringer er våre forskning- og utviklingsområder.
STYRKET FORSKNINGSAKTIVITET
Bedriftene i NCE Aquaculture har gjennom NCE-perioden blitt mer forskningsrettede i utviklingsarbeidet. Klyngen har hatt en tydelig rolle som fasilitator for FoU-prosjekter. I tillegg har FoU- aktørene i partnerskapet vært aktive i forskningsprosjektene. Likevel er det enda potensiale for å utvide omfanget av denne aktiviteten. Klyngen samarbeider i dag med internasjonale FoU-miljøer som innehar ledende og komplementær spisskompetanse.
DRIVES AV
NCE Aquaculture eies av partnerbedriftene i klyngen. Klyngen er også en del av Norwegian Innovation Clusters.